Κλινικά Φροντιστήρια

Τι είναι τα Κλινικά Φροντιστήρια;

Τα Κλινικά Φροντιστήρια (Κ.Φ.) αποτελούν καθιερωμένο πλέον θεσμό των ΠΟΣ, κατά τη διάρκεια των οποίων θα πραγματοποιείται σφαιρική και σε βάθος ανάπτυξη ενός κλινικού θέματος από τον/τους ομιλητή/ές.

Πως μπορώ να παρακολουθήσω κάποιο Κ.Φ.;.

 • Ο συνάδελφος/σύνεδρος, ο οποίος επιθυμεί να παρακολουθήσει ένα Κ.Φ. θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει εγγραφή, και στο 38ο Π.Ο.Σ. και στο συγκεκριμένο Κ.Φ.
 • Ο αριθμός των συνέδρων που θα παρακολουθήσουν το κάθε Κ.Φ. είναι συγκεκριμένος (έως 80 άτομα ανά Κ.Φ.)
 • Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των Κ.Φ. που μπορεί να παρακολουθήσει ο κάθε σύνεδρος
 • Αναλυτικός κατάλογος των Κ.Φ. που διοργανώνονται στο πλαίσιο του 38ου Π.Ο.Σ., παρατίθεται παρακάτω.

Υπάρχει επιπλέον χρέωση για να παρακολουθήσω κάποιο Κ.Φ.;

 • Ένας μεγάλος αριθμός θέσεων (οι μισές) για κάθε Κ.Φ. θα διατεθούν δωρεάν σε συναδέλφους που θα πραγματοποιήσουν προεγγραφή στο 38ο Π.Ο.Σ. μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου 2018.
 • Κάθε σύνεδρος που θα πραγματοποιεί προεγγραφή μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου 2018 έχει τη δυνατότητα (ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και μέχρι εξαντλήσεως των δωρεάν θέσεων), να επιλέξει ένα Κ.Φ. δωρεάν.
 • Για κάθε επιπλέον Κ.Φ. το οποίο επιθυμεί να παρακολουθήσει, η χρέωση ανέρχεται στο ποσό των 20 Ευρώ μέχρι και τις 18 Σεπτεμβρίου 2018.
 • Από 19 Σεπτεμβρίου 2018 και έως και 15 Οκτωβρίου 2018, η χρέωση για κάθε Κ.Φ. θα ανέρχεται στα 30 Ευρώ.
 • Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, θα διατεθούν κατά τη διάρκεια του 38ου Π.Ο.Σ. μέχρι και 5 λεπτά πριν την έναρξη του Κ.Φ., με χρέωση 40 Ευρώ.
 • Μόνο οι σύνεδροι οι οποίοι έχουν δηλώσει συμμετοχή στο Κ.Φ. θα μπορούν να εισέλθουν στην αίθουσα διεξαγωγής του με την επίδειξη ειδικού εισιτηρίου, το οποίο θα παραλάβουν από τη Γραμματεία του Συνεδρίου.

Για κάθε Κ.Φ. θα χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Στους συμμετέχοντες στα Κλινικά Φροντιστήρια θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης και επιπλέον πιστωτικές μονάδες συνεχιζόμενης εκπαίδευσης από αυτές που θα χορηγηθούν με την παρακολούθηση του Συνεδρίου.

Εισηγητής: Αλεξάνδρα Σκλαβούνου
Ημερομηνία: 18/10/2018
Ώρα: 12.00-14.00
   

ΚΛ-1 Έγκαιρη διάγνωση συστηματικών νοσημάτων από τις στοματικές εκδηλώσεις

Η στοματική κοιλότητα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του βιολογικού συνόλου του ανθρώπινου οργανισμού με αποτέλεσμα μια γενική νόσος να έχει απήχηση στους ιστούς του στόματος. Τα συστηματικά νοσήματα τα οποία σε κάποια φάση της πορείας τους εκδηλώνονται με βλάβες στο στοματικό περιβάλλον καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της εσωτερικής παθολογίας. Μεταξύ αυτών σημαντική θέση κατέχουν οι λοιμώξεις, τα δερματοβλεννογόνια και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, και οι αιματολογικές διαταραχές . Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι περιπτώσεις όπου οι βλάβες του στόματος αποτελούν την πρώτη εκδήλωση του συστηματικού νοσήματος. Οι συχνότερες λοιμώξεις του στόματος είναι οι ιογενείς. Οι βακτηριακές λοιμώξεις,  εκδηλώνονται σπάνια στο στοματικό βλεννογόνο αλλά μπορεί να εμφανίζουν στοματικές βλάβες ως πρώτο σημείο της γενικής νόσου, ενώ από τις μυκητιάσεις συχνότερη είναι η επιπολής στοματοφαρυγγική καντιντίαση. Γενικά, η μεγάλη βαρύτητα και η άτυπη μορφή των στοματικών κλινικών εκδηλώσεων μιας λοίμωξης έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί μπορεί να υποδηλώνει ανοσοκαταστολή ή ανοσοανεπάρκεια, όπως η HIV λοίμωξη όπου ο βλεννογόνος του στόματος αποτελεί πεδίο πληθώρας κλινικών βλαβών με διαγνωστική και προγνωστική αξία για την κλινική πορεία της νόσου.

Τα δερματοβλεννογόνια ανοσολογικής αρχής νοσήματα, εκδηλώνονται πολύ συχνά το πρώιμα από το στοματικό βλεννογόνο. Πολυσυστηματικά επίσης νοσήματα αυτοάνοσης ή αυτοφλεγμονώδους παθογένειας, όπως το σύνδρομο Αδαμαντιάδη-Behcet  και το σύνδρομο Sjogren προσβάλλουν αρχικά τους ιστούς του στόματος με υψηλή συχνότητα. Κοκκιωματώδη νοσήματα όπως ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου εκδηλώνονται στη στοματική κοιλότητα σε κάποια φάση της πορείας της νόσου χωρίς να αποκλείεται και η αρχική προσβολή των ιστών της στοματικής κοιλότητας.  Νοσήματα του αίματος καλοήθη και κακοήθη, προσβάλλουν με ποικίλη και αυξανόμενη συχνότητα τους μαλακούς ιστούς της στοματικής κοιλότητας και τα οστά των γνάθων και οι βλάβες μπορεί επίσης να αποτελούν την πρώτη εκδήλωση της γενικευμένης νόσου.

Στο κλινικό Φροντιστήριο θα παρουσιαστούν αντιπροσωπευτικά περιστατικά από  τα προαναφερθέντα συστηματικά νοσήματα, με έμφαση σε νοσήματα που συχνά εκδηλώνονται με αρχικές βλάβες στη στοματική κοιλότητα. Σκοπός είναι να τονισθεί ο καθοριστικός ρόλος που διαδραματίζει ο Οδοντίατρος στην έγκαιρη διάγνωση του συστηματικού νοσήματος και κατ’ επέκταση στην  αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση του ασθενούς με την άμεση παραπομπή του στον ειδικό.

Εισηγητής: Παύλος Γαρέφης
Ημερομηνία: 18/10/2018
Ώρα: 15.30-19.00 (διάλειμμα στις 17.00-17.30)
   

ΚΛ-2 Συνεργασία Οδοντιάτρου – Οδοντοτεχνίτη για λειτουργική και αισθητική προσθετική αποκατάσταση

Σε μια προσθετική αποκατάσταση για να πετύχουμε τους βασικούς στόχους που είναι η λειτουργικότητα, η άνεση και η αποδεκτή αισθητική καθώς και η μακροχρόνια διατήρηση του αποτελέσματος πρέπει να υπάρχουν υπεύθυνοι και διακριτοί ρόλοι τόσο του οδοντιάτρου όσο και του οδοντοτεχνίτη.

Η απαραίτητη σωστή συνεργασία οδοντιάτρου-οδοντοτεχνίτη είναι μια δύσκολη υπόθεση αν δεν δρομολογηθεί από την αρχή μια συνεργασία βασισμένη σε διακριτούς και ξεκάθαρους ρόλους.

Πριν από μερικές δεκαετίες ήταν αδιανόητη η διδασκαλία της προσθετικής χωρίς την θεωρητική αλλά και πρακτική εκπαίδευση  των οδοντιάτρων στα θέματα εργαστηριακής διαδικασίας κατασκευής προσθετικών αποκαταστάσεων. Σήμερα η εξέλιξη της τεχνολογίας, των υλικών και των τεχνικών που αφορούν την εργαστηριακή διαδικασία έχει εξελιχθεί τόσο πολύ και κατά τομείς των διαφόρων αποκαταστάσεων εξειδικεύεται τόσο, που οι ίδιοι οι οδοντοτεχνίτες ανά τον κόσμο δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν παρά την τεράστια προσπάθεια ακόμη και των πλέον πιστών στη «δια βίου εκπαίδευση».

Κατά τη διάρκεια του κλινικού φροντιστηρίου θα συζητηθούν  με κάθε λεπτομέρεια και θα αναδειχθούν με πλούσιο οπτοκοακουστικό υλικό (video και έγχρωμες διαφάνειες) ,όλα τα απαραίτητα στοιχεία, που μέσα από την τήρηση του βασικού πλαισίου των διακριτών ρόλων οδοντιάτρου και οδοντοτεχνίτη μπορούν να μορφοποιήσουν ένα καλό πλαίσιο συνεργασίας οδοντιάτρου –οδοντοτεχνίτη.

Εισηγητής: Κωνσταντίνος Ουλής
Ημερομηνία: 19/10/2018
Ώρα: 09.00-11.00
   

ΚΛ-3 Εκπαίδευση και τυποποίηση στην διάγνωση του δείκτη ICDAS- Πρωτόκολλα  αντιμετώπισης των αρχόμενων βλαβών

 

Η εμφάνιση της τερηδόνας τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας, λόγω κυρίως του φθορίου αλλά και άλλων αιτίων έχει μειωθεί αρκετά, με επιπτώσεις στην μορφολογία των βλαβών και στην  ακρίβεια της διάγνωσης, που οδηγούν σε  μία ποικιλομορφία αποφάσεων των Οδοντιάτρων, με επιπτώσεις στην αξιοπιστία του επαγγέλματος αλλά και της ποιότητας των υπηρεσιών.

 

Η δυσκολία στην διάγνωση σε συνδυασμό  με τις νέες συντηρητικές μεθόδους προληπτικής   αντιμετώπισης απαιτούν , για να είναι αποτελεσματικές, την ύπαρξη ενός έγκυρου και ακριβούς συστήματος διάγνωσης του κάθε σταδίου της νόσου, συμπεριλαμβανομένων και των αρχόμενων βλαβών.  Αυτό μέχρι πριν μερικά χρόνια δεν γινόταν γιατί ο δείκτης DMFT/S του ΠΟΥ κατέγραφε την τερηδόνα στο επίπεδο της κοιλότητας ή όταν έχει φθάσει στην αδαμαντίνο-οδοντινική ένωση (Ddiagnostic threshold).

 

Σήμερα υπάρχει ένα διεθνές σύστημα εντοπισμού και αξιολόγησης της τερηδόνας (ICDAS) το οποίο αναπτύχθηκε το 2005 που βάση κοινών κριτηρίων καταγράφει και τις αρχικές βλάβες της τερηδόνας συμβάλλοντας στην ταυτοποίηση των αποφάσεων της διάγνωσης αλλά και της έγκαιρης και σωστής προληπτικής τους αντιμετώπισης. Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική μελέτη ένα ποσοστό 17 με 19% παιδιών 5-12 ετών παρουσιάζουν αρχόμενες βλάβες (ICDAS 1και2) που μπορούν να αντιμετωπιστούν προληπτικά ενώ σε μέσες τιμές αντιπροσωπεύουν ένα μέγεθος διπλάσιο του δείκτη DMFT. Εν τούτοις και παρά την μεγάλη χρησιμότητά του ο δείκτης αυτός δεν φαίνεται να χρησιμοποιείται αρκετά από τους Έλληνες Οδοντίατρους στην κλινική πράξη, με αρνητικές συνέπειες στο επάγγελμα.

 

Ο σκοπός αυτού του κλινικού φροντιστηρίου είναι :1) να δώσει την θεωρητική βάση των εννοιών αρχόμενη τερηδόνα, την έκτασή της και τη σημασία να εντοπίζεται και να αντιμετωπίζεται έγκυρα και έγκαιρα με προληπτικά μέσα 2) να παρουσιάσει και να αναλύσει  τα κλινικά και ιστολογικά χαρακτηριστικά του δείκτη ICDAS και πώς εφαρμόζεται στην κλινική πράξη με παραδείγματα με στόχο την ομοιογένεια των διαγνώσεων και 3) να παρουσιάσει τα κλινικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της τερηδόνας μασητικών και όμορων βλαβών μόνιμων δοντιών που αποδίδονται από τους αρχικούς δείκτες του ICDAS 0 έως και 3.

 

Εισηγητής:

 Καλογερόπουλος Κωνσταντίνος

Ημερομηνία: 19/10/2018
Ώρα: 11.30-13.00
   

ΚΛ-4 Επεξεργασία ριζικών σωλήνων με ένα μόνο εργαλείο: Πότε και πως είναι εφικτό;

 

Εισαγωγή: Η μηχανική επεξεργασία των ριζικών σωλήνων αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στάδια στο δρόμο για την επιτυχία της ενδοδοντικής θεραπείας. Τα τελευταία είκοσι χρόνια πολλές καινοτομίες στο χώρο αυτό έχουν καταστήσει τη διαδικασία προβλέψιμη και γρήγορη μέσα από πληθώρα εργαλείων και τεχνικών. Η τάση για ταχύτητα σε συνδυασμό με αποτελεσματικότητα και τη μείωση του λειτουργικού κόστους τείνει επίσης να μειώσει τον απαιτούμενο αριθμό εργαλείων, πολλές φορές στο ελάχιστο. Η ανάπτυξη τεχνικών μηχανικής επεξεργασίας με ένα μόνο εργαλείο ήταν αναπόφευκτη. 

Σκοπός του κλινικού φροντιστηρίου είναι να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα: Είναι όμως αυτό πάντοτε εφικτό; Τι είναι ακριβώς η επεξεργασία με ένα εργαλείο; Πότε η ανατομία του δοντιού προς θεραπεία το επιτρέπει και ποια τεχνική είναι καλύτερη για κάθε περίσταση; Η βιβλιογραφία υποστηρίζει ή απορρίπτει τους ισχυρισμούς των εταιριών; Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της κάθε τεχνικής; Με ποια κριτήρια μπορούμε να επιλέξουμε από την αρχή την τεχνική που θα μας βοηθήσει να επεξεργαστούμε κεκκαμένους ριζικούς σωλήνες με επιτυχία;

Όλες αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν μέσα από τη βιβλιογραφία και από καλά τεκμηριωμένα κλινικά περιστατικά. Επιπρόσθετα θα διενεργηθεί επίδειξη σε τρισδιάστατα εκτυπωμένα διαφανή ομοιώματα δοντιών για μεγαλύτερη κατανόηση των τεχνικών και των επιμέρους λεπτομερειών. 

Το εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό είναι το τελευταίας τεχνολογίας OneCurve της Micro-Mega

Εισηγητής: Ανδρέας Παράσχης
Ημερομηνία: 19/10/2018
Ώρα: 13.00-14.30
   

ΚΛ-5 Υπολογιστική Χειρουργική και Οδοντικά Εμφυτεύματα

Η Υπολογιστική Χειρουργική είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα ήδη για πάνω από 15 χρόνια, συνδέοντας πρακτικά και αποτελεσματικά την αξονική τομογραφία, τον προεγχειρητικό έλεγχο, το πλάνο θεραπείας και την χειρουργική καθοδήγηση, βοηθώντας τον σύγχρονο οδοντίατρο στην ιδανική τοποθέτηση και αποκατάσταση οδοντικών εμφυτευμάτων.

Λεπτομερής διάγνωση, προβλέψιμο αποτέλεσμα, μείωση χειρουργικού χρόνου, ακριβέστερη εφαρμογή αποκαταστάσεων, καλύτερη αισθητική απόδοση, μειωμένο κόστος υλικών, είναι μόνο μερικά από τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η υπολογιστική χειρουργική στον θεράποντα ιατρό. Η ελάττωση της ταλαιπωρίας, ο περιορισμός των επιπλοκών, η επιτάχυνση της αποθεραπείας και τελικά η μεγαλύτερη ικανοποίηση του ασθενούς, είναι ίσως από τα σημαντικότερα οφέλη.

Σκοπός του κλινικού φροντιστηρίου είναι να συζητήσει τις διαδικασίες της σύγχρονης Τρισδιάστατης Ψηφιακής Τεχνολογίας και να προσφέρει στους συμμετέχοντες μια πρώτη εισαγωγή στην εφαρμογή σχετικών μεθόδων στην καθημερινή οδοντιατρική κλινική πράξη.

Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν:

 1. Οι τεχνικές επεξεργασίας τομογραφιών και η προεγχειρητική αξιολόγηση μέσω υπολογιστικών μεθόδων.  
 2. Η κατάρτιση σχεδίου θεραπείας σε τρισδιάστατο περιβάλλον ακολουθώντας χειρουργικά και προσθετικά κριτήρια.
 3. Η μεταφορά του εικονικού πλάνου σε εξατομικευμένους χειρουργικούς νάρθηκες μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης και εξειδικευμένων εργαλείων.
 4. Η συνολική εφαρμογή της καθοδηγούμενης τοποθέτησης εμφυτευμάτων με την βοήθεια προγράμματος Η/Υ και χειρουργικών οδηγών μέσα από κλινικά περιστατικά.
 5. Τα πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα της τεχνολογίας.
Εισηγητές: Κοσμάς Τολίδης, Νικόλαος Μέκιας
Ημερομηνία: 19/10/2018
Ώρα: 15.30 - 19.00 (διάλειμμα στις 17.00-17.30)
   

ΚΛ-6 Έμμεσες αισθητικές αποκαταστάσεις οπισθίων δοντιών – οδοντιατρικά και οδοντοτεχνικά στάδια, θεωρία και πράξη

Οι έμμεσες αισθητικές αποκαταστάσεις για τα οπίσθια δόντια (ένθετα-επένθετα), αποτελούν μία όλο και πιο ελκυστική εναλλακτική για την αντιμετώπιση εκτεταμένων ελλειμμάτων σκληρών οδοντικών ιστών και ενδοδοντικά θεραπευμένων δοντιών.

Πληθώρα υλικών, (κεραμικά, υβριδικά υλικά ή σύνθετες ρητίνες) μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή αυτών των αποκαταστάσεων. 

Στο παρόν κλινικό φροντιστήριο θα εξηγηθούν, με πρωτότυπο τρόπο συνδυαστικής παρουσίασης οδοντιάτρου/οδοντοτεχνίτη, όλα τα στάδια, κλινικά και εργαστηριακά, για την πραγματοποίηση μίας επένθετης αποκατάστασης από σύνθετη ρητίνη.  Θα παρουσιασθούν και θα εξηγηθούν με λεπτομέρειες η παρασκευή του δοντιού, η αποτύπωση, οι εργαστηριακές διαδικασίες κατασκευής του επενθέτου και τέλος η διαδικασία συγκόλλησης.  Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία συζήτησης και επίλυσης ερωτημάτων επάνω στη συνολική προσέγγιση των έμμεσων αποκαταστάσεων και κυρίως κατασκευασμένων από σύνθετη ρητίνη με τρόπο αναλυτικό και διαδραστικό. 

Εισηγητές: Λάζαρος Τσαλίκης,  Όλγα Νάκα, Ελεάνα Κοντονασάκη, Άννα Θεοχαρίδου, Δημήτρης Παπαπέτρος
Ημερομηνία: 20/10/2018
Ώρα:  09.00 - 11.00

ΚΛ-7 Περιοδοντικός ασθενής και προσθετικές αποκαταστάσεις. Διλήμματα στο σχέδιο θεραπείας

Η κατάρτιση σχεδίου θεραπείας και η προσθετική αποκατάσταση σε περιοδοντικούς ασθενείς αποτελούν μια πρόκληση για οδοντίατρο στην καθημερινή κλινική πράξη. Έχοντας το υποβαθμισμένο περιοδόντιο ως υπόβαθρο, η εξασφάλιση της υγείας, της λειτουργικότητας και της αισθητικής δοντιών και αποκαταστάσεων απαιτεί τη συνδυασμένη εφαρμογή γνώσεων και θεραπευτικών τεχνικών της περιοδοντολογίας, αλλά και της προσθετικής. Ακόμη και στον θεραπευμένο ασθενή, η περιοδοντική νόσος συνεπάγεται  μη αντιστρεπτές μεταβολές στα πιθανά δόντια-στηρίγματα, όπως είναι η κινητικότητα, η παρουσία υφιζήσεων, η αύξηση της αναλογίας μύλης-ρίζας κ.α..

Καθοριστικός παράγοντας τόσο για την επιβίωση, όσο και για την επιτυχία μιας  προσθετικής αποκατάστασης είναι η αξιολόγηση και η καταγραφή της πρόγνωσης των υπαρχόντων δοντιών ως πιθανών στηριγμάτων σε προσθετικές αποκαταστάσεις. Η πρόγνωση των δοντιών είναι μια διαδικασία δυναμική και ο επεμβαίνων θα πρέπει να γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο η προσθετική αποκατάσταση που θα επιλεγεί μπορεί να τροποποιήσει την αρχική πρόγνωση των δοντιών στηριγμάτων.

Στη διαδραστική αυτή συνεδρία θα τεθούν ερωτήματα και θα προσδιοριστούν τα διλλήματα, που προκύπτουν κατά το σχεδιασμό θεραπείας της μερικής νωδότητας. Μέσα από την παρουσίαση κλινικών περιστατικών θα δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή των δοντιών στηριγμάτων όπως βαθμός οστικής απώλειας/ απώλειας πρόσφυσης, η ενδοδοντική ή όχι θεραπεία, το μήκος και η μορφολογία της ρίζας κ.α.. Πιο αναλυτικά, θα αξιολογηθεί η πρόγνωση περιοδοντικών δοντιών ως ακραίων στηριγμάτων σε Μ.Ο. και  ως ακραίων στηριγμάτων σε προσθετικές αποκαταστάσεις με πρόβολα, θα διερευνηθεί η αναγκαιότητα ή όχι διατοξικών αποκαταστάσεων και θα γίνει αναφορά σε περιστατικά που αφορούν αποκαταστάσεις περιοπροσθετικών ασθενών στην πρόσθια αισθητική ζώνη.

Κατά τη σχεδίαση της μερικής οδοντοστοιχίας, που θα ακολουθήσει, θα αναλυθούν και θα εφαρμοστούν οι αρχές της εμβιομηχανικής και της υγιεινής σχεδίασης προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία και να διατηρηθεί η υγεία των οδοντικών και περιοδοντικών ιστών.

Εισηγητές: Βασίλειος Ψάρρας, Μιχαήλ Τζάκης
Ημερομηνία: 20/10/2018
Ώρα: 11.30-13.30
   

ΚΛ-8 Απαραίτητες κλινικές διαδικασίες για την αντιμετώπιση Κρανιογναθικών Διαταραχών  (ΚρΓΔ)

Οι Κρανιογναθικές Διαταραχές (ΚρΓΔ), είναι ένας από τους πλέον αμφιλεγόμενους γνωσιακούς χώρους της κλινικής οδοντιατρικής και χαρακτηρίζονται: (α) από πόνο στους μασητήριους μυς και/ή στις κροταφογναθικές διαρθρώσεις (ΚΓΔ), (β) απο περιορισμό και/ή αναστολή της κινητικότητας της κάτω γνάθου και (γ) αίσθημα κόπωσης και/ή πόνου στο πρόσωπο και στην κάτω γνάθο (ΚΓ) κατά την ανάπαυση, ή σε συνδυασμό με τις κινήσεις της ΚΓ. Στη κλασσική αυτή τριάδα συμπτωμάτων έχει προστεθεί και (δ) η κεφαλαλγία και ειδικότερα η κεφαλαλγία με τους χαρακτήρες της κεφαλαλγίας τύπου τάσεως (ΚΤΤ), η οποία στα περισσότερα σύγχρονα συγγράμματα του χώρου αναφέρεται και ως τέταρτο σύμπτωμα των ΚρΓΔ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμη και σήμερα διαπιστώνεται έλλειψη ισχυρής επιστημονικής τεκμηρίωσης σχετικά με τις ΚρΓΔ και ιδιαιτέρως για τους περισσότερους παράγοντες οι οποίοι εμπλέκονται στην αιτιολογία τους. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μια πολυφωνία, μεταξύ των κλινικών, η οποία με τη σειρά της προκαλεί διαφωνίες και σύγχυση αναφορικά με το χαρακτήρα, τη διάγνωση και τη θεραπεία των ΚρΓΔ, με συνέπεια να υπάρχουν δυσκολίες σε όλα τα στάδια της αντιμετώπισης.

Εκ παραλλήλου υπήρχε η πεποίθηση μεταξύ των οδοντιάτρων, και δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις εξακολουθεί να υπάρχει, ότι η σύγκλειση των δοντιών αποτελεί το βασικότερο αιτιολογικό υπόβαθρο των ΚρΓΔ, παρά το ότι στη βιβλιογραφία, σταδιακά, ο πρωταρχικός ρόλος της σύγκλεισης ως αιτιολογικού παράγοντα των ΚρΓΔ αμφισβητήθηκε έντονα και άλλοι αιτιολογικοί παράγοντες κατέλαβαν τη θέση της σύγκλεισης, μόνοι τους ή σε συνδυασμό με κάποιες συγκλεισιακές διαταραχές, για την ερμηνεία της αιτιολογίας των ΚρΓΔ. Οι παράγοντες αυτοί είναι κυρίως ψυχολογικοί καθώς και διάφορα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ασθενών. Οι θεωρίες αυτές συνέβαλαν σημαντικά στην επικράτηση της άποψης που υποστηρίχθηκε αργότερα και επικρατεί πλέον στις ημέρες μας, ότι η αιτιολογία των ΚρΓΔ συνιστά διαταραχή της οποίας η αιτιολογία είναι ευρύτερη πολυπαραγοντικού χαρακτήρα.

Συνεπώς, οι ΚΡΓΔ, είναι πολυσχιδείς και πολυεπίπεδες και εντάσσονται στο χώρο των μυοσκελετικών  παθήσεων, ενώ παράλληλα εμπλέκονται και στην ευρύτερη περιοχή των κρανιοπροσωπικών αλγών και συνδρόμων.

Σκοπός του παρόντος κλινικού φροντιστηρίου είναι η παρουσίαση με κλινικά περιστατικά όλων των απαραίτητων σταδίων για την αντιμετώπιση των ΚρΓΔ. Δίνεται έμφαση στις πιο πρόσφορες μεθόδους που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Οδοντίατρος, ξεκινώντας από το ατομικό αναμνηστικό και την κλινική εξέταση μέχρι  τη σημασία των εργαστηριακών εξετάσεων και της διαφορικής διάγνωσης. Τέλος, δίνεται ο απαραίτητος χρόνος για την εμβάθυνση στην αντιμετώπιση των ΚρΓΔ με ενδοστοματικές συσκευές.

Εισηγητές: Κλεοπάτρα Νακοπούλου, Άννα Μαρία Βεσαλά
Ημερομηνία: 20/10/2018
Ώρα: 15.30-17.30
   

ΚΛ-9 Αιμοπεταλιακά συμπυκνώματα στην Οδοντιατρική και στην Αισθητική της περιστοματικής περιοχής

Το PRF (Platelet Rich Fibrin) είναι ένα αυτόλογο πλέγμα ινικής πλούσιο σε αιμοπετάλια, αυξητικούς παράγοντες, κυτοκίνες, το οποίο δρα ως ένα βιοδιασπώμενο ικρίωμα που προάγει την ανάπτυξη νέων αγγείων και είναι σε θέση να καθοδηγήσει την μετανάστευση των επιθηλιακών κυττάρων στην επιφάνεια του. Τα αιμοπετάλια διεγείρουν τη μιτογόνο δράση των οστικών κυττάρων και αυξάνουν το ρυθμό́ πολλαπλασιασμού́ των οστεοβλαστών και των στρωματικών βλαστοκυττάρων, συμμετέχοντας έτσι στην αναγέννηση του οστού. Για την παρασκευή του PRF, δείγμα αίματος συλλέγεται από τον ασθενή χωρίς τη χρήση αντιπηκτικών παραγόντων και φυγοκεντρείται. Αυτό το πλέγμα ινικής περιέχει αιμοπετάλια και κυτοκίνες λευκοκυττάρων, όπως η ιντερλευκίνη (IL) -1β, IL-4 και IL-6, αλλά και αυξητικούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένων των TGF-β1, PDGF και VEGF. Οι παράγοντες αυτοί, δρουν άμεσα για την προώθηση του πολλαπλασιασμού και της διαφοροποίησης των οστεοβλαστών, των ενδοθηλιακών κυττάρων, των χονδροκυττάρων αλλά και των ινοβλαστών. Το PRF έχει εφαρμογές στην χειρουργική στόματος, εμφυτευματολογία,  περιοδοντολογία καθώς επίσης και στην αισθητική της περιστοματικής περιοχής. Κατά την διάρκεια του κλινικού φρονστιστηρίου θα γίνει μια εισαγωγή στα αιμοπεταλιακά συμπυκνώματα με ιδιαίτερη έμφαση στο πλάσμα πλούσιο σε ινική. Θα παρουσιαστούν κλινικά περιστατικά εφαρμογής του, τόσο στη χειρουργική στόματος όσο και στην αναγέννηση της περιστοματικής περιοχής. Τέλος θα γίνει παρουσίαση της “Cleopatra Technique” όπου με την χρήση του αίματος του ασθενούς μπορούμε να αναγεννήσουμε τελείως φυσικά το δέρμα.

 • Εισαγωγή στους αυξητικούς παράγοντες
 • Η χρήση του Πλάσματος Πλούσιου σε Ινική στην Ιατρική και Οδοντιατρική
 • Αιμοληψία και Παρασκευή PRF- Πρωτόκολλα
 • Κλινικές εφαρμογές στην οδοντιατρική και αισθητική της περιστοματικής περιοχής